PWP Landscape Architecture

Share 
Twitter share

Cleveland Clinic Master Plan

Location

Cleveland, Ohio

Completion Date

2008

Client

The Cleveland Clinic Foundation

Categories

>Campuses >Urban Design + Planning

Related Projects

>Cleveland Clinic Heart Center and Allee

Over time, the campus of the Cleveland Clinic, a top-ranking non-profit hospital and leader in the nation for cardiac care, has grown piecemeal, gradually encroaching upon the surrounding residential neighborhoods where it replaced houses with surface parking lots.
PWP’s master plan transformed the campus from a car-centric network to a landscape valued for its pedestrian experience. Strategies were developed for:

- Removing public streets while maintaining necessary circulation patterns 

- Creating green north-south pedestrian connections with east-west mid-block gardens  

- Establishing a new arrival allée at the main entrance to the campus

- Defining the previously rough edges of campus. 

The master plan also influenced thereconstruction of Euclid Avenue as a grand boulevard of trees through the heart of campus. Remnant open spaces along the campus spine were aggregated  to create a series of small parks for employees and patients.