PWP Landscape Architecture

Share 
Twitter share

Cleveland Clinic Heart Center and Allee

Location

Cleveland, Ohio

Completion Date

2008

Client

The Cleveland Clinic Foundation

Architect

NBBJ

Categories

>Civic Landscapes >Campuses

Related Projects

>Cleveland Clinic Master Plan

The Cleveland Clinic Heart Center, the first major project completed as part of the Cleveland Clinic Masterplan, consists of two main parts, an entry allée and a large circular fountain.

The entry allée is created by six concrete reflecting pools flanked by 398 columnar Liriodendron tulipifera ‘Arnold’ trees, which PWP individually selected in Georgia and North Carolina. Within the pools sit a grid of 300 hand-picked Wisconsin granite boulders. The trees and boulders act as strong sculptural elements that provide human scale and draw attention to seasonal change in the largest green space on the campus. At the end of the allée sits the centerpiece of the wide circular drop-off and arrival court, an 80-foot-diameter lighted pool made of two clear acrylic circles within rings of black brick pavers and gray granite cobbles. The acrylic walls of the fountain are rounded on top to produce a very slow, elegant movement of water that makes the walls invisible.

Consultants

Fountain: Dan Euser Waterarchitecture; Fountain Acrylic: Reynolds Plymer Technology; Civil Engineer: Michael Benza & Associates; Traffic Engineers: Wilbur Smith Associates