PWP Landscape Architecture

Share 
Twitter share

United States Federal Courthouse – Seattle

Location

Seattle, Washington

Completion Date

2004

Client

United States General Services Administration

Architect

NBBJ

Categories

>Civic Landscapes

PWP created an entry plaza with a major fountain on the corner of the courthouse site which spans 2.5 acres and slopes 21 feet from east to west. A stair joins the plaza with the lobby to create traditional courthouse steps. Bands of metallic-quartzite pavement alternate with linear groves of birch trees planted in a soft paving of irregular stone and grass-both bands running perpendicular to the lobby. Parallel to the stone-and-tree bands, a cascading fountain steps down the east side of the plaza; the fountain is planted with ferns and flowering water lilies. The plant palette and water elements evoke the moist north-woods character of Seattle while providing security to the glazed lobby of the courthouse.

Consultants

Civil Engineering: Magnusson Klemenic Associates;  Water Feature: Dan Euser Waterarchitecture