PWP Landscape Architecture

Share 
Twitter share

Taipingquao Park

Location

Shanghai, China

Completion Date

2001

Client

China Xintiandi

Architect

Skidmore Owings & Merrill

Categories

>Parks

PWP was contracted by SOM to design a park to be situated between Shanghai’s ancient walled city and its dynamic downtown. The site design for the 40,000-square-meter site mixes Eastern and Western garden elements in a fashion suitable for an embassy. Eastern elements include wooden bridges, a traditional lotus pond, various antique Chinese pavements, plantings of Chinese weeping willows, and clusters of traditional water-formed stones. Western elements include a raised grass circle with a cluster of low trees and the embassy flagpole, a fountain of oxygen jets, rows of American elms, and circular beds of American roses.

The compound—which holds a cafeteria, gym, various recreation and seating areas, and groves of bamboo, paperbark maple, and lacebark pines—is surrounded by a continuous stone and concrete wall. Outside the wall is smooth; inside it is planted with Parthenocissus tricuspidata vines. Directly behind the wall lies a pool that surrounds the embassy buildings and acts as a moat.

AWARDS
2003 ULI Award for Excellence