PWP Landscape Architecture

Share 
Twitter share

News

A World-Class Art Collection Expands Its Home

Adam Greenspan recently participated in a press event in New York showcasing the expansion of Glenstone Museum. Located on more than 200 acres in Potomac, MD, Glenstone is a place that integrates art, architecture, and landscape. For more than a decade PWP has been working to develop this property—once slated to be a residential subdivision—into an ideal setting for quiet aesthetic contemplation. 

From the Wall Street Journal:

With little fanfare, Mitch and Emily Rales have amassed key works by many contemporary art stars. Soon an ambitious expansion of Glenstone will allow them to share more of it with the public

Across acres of meadow deep in Maryland fox-hunting country under a late-summer sun, a horse and rider appear to trot up to a small copse. This is no quivering thoroughbred, but rather a life-size cardboard model, carried a bit unsteadily by two assistants. A wiry man in beat-up blue jeans and a black cap slouches closer to peer at the creature. He is the artist Charles Ray, and the mock-up is... Continue reading at WSJ.com

Related Links: A Frick for the 21st Century? Glenstone Is About to Become One of America’s Largest Private MuseumsGlenstone to become one of world's largest private museumsGlenstone Museum to Complete Major Expansion Project in 2018Potomac’s Glenstone Museum to open new building in 2018Glenstone Museum Expansion Targeted To Open in Late 2018Still life: the Glenstone Museum’s extension aims for a calming experience

Adam Greenspan a featured speaker at Vectorworks Design Summit

Design Summit shows off the potential Vectorworks holds for landscapers

During the keynote presentation, Adam Greenspan, a partner at PWP Landscape Architecture, displayed just how powerful Vectorworks Landmark is for completing some of its massive jobs, even when they are on the other side of the globe.

One example of this was the Barangaroo Reserve in Sydney, Australia, which transformed a disused container terminal into a 22-hectare waterfront precinct. The firm built up the site’s topography using sandstone and wanted it to look like existing headland.

“Vectorworks helps us translate very technical specifications into normal people’s language,” Greenspan said.

The landscape architecture firm has even used Vectorworks to plot full scale mockups of various pieces, such as park benches and fountains, for one of its ongoing projects, the Transbay Transit Center in San Francisco.

To keep reading, visit Total Landscape Care.

Facebook to move Instagram offices next to Transbay Transit Center

Facebook to move nextdoor to Transbay Transit Center

From The Registry Bay Area Real Estate:

Jay Paul’s San Francisco development at 181 Fremont Street has just added Menlo Park’s Facebook as its commercial tenant, according to two sources who track leasing information in San Francisco. The new, mixed use, 70-story tower that features 432,000 square feet of commercial office space and 67 condominium residences on the top 17 floors of the building marks a significant expansion for the social networking company as it continues to grow its physical footprint across the region.

In addition to the residential and office space, the building will also have 2,480 square feet of retail space that will lead directly to the Transbay Transit Center elevated 5.4-acre City Park. The tower is San Francisco’s first pre-certified LEED Platinum mixed-use building, and it features a state-of-the-art water recycling system that captures, treats and reuses greywater and rainwater, as well as a unique glass curtain wall system, which maximizes natural light, according to a statement from Jay Paul.

For more information, visit The Registry Bay Area Real Estate.

Related Links: Facebook just leased space for up to 3,000 employees in San Francisco, says report; Facebook to lease 436,000 square feet of office space in San Francisco; Facebook coming to San Francisco’s 181 Fremont; Facebook arrives in San Francisco with city's largest office lease in three years

In Praise of Sandstone on The New York Review of Books

from The New York Review of Books:

The creation of an expansive, charming public space at the heart of a great commercial city is a rare event. Sydney’s Barangaroo Reserve, which opened in August 2015, joined New York’s High Line and London’s East End Olympic redevelopment as a landmark public park that helps define a major metropolis’s sense of place. Barangaroo forms the northwestern section of Sydney’s main business district and was previously part of the Port of Sydney. The relocation of industrial activities to nearby Botany Bay created the opportunity for redeveloping an area of a little over fifty-four acres in the downtown of a city with a population of 4.3 million.

About fifteen acres of this site went to the creation of Barangaroo Reserve. The park includes an enormous subterranean arts space and a substantial grassy summit as well as an urban forest. Its chief designer, Peter Walker of PWP Landscape Architecture, who also worked on New York’s National September 11 Memorial, faced a difficult task in balancing the expectations of the local community, governments, and developers. The all-too-contentious battles that followed have left a residue of discontent. Australia’s former prime minister Paul Keating, who championed the concept from the beginning, is a polarizing figure. But without his constant oversight, shortcuts would doubtless have diminished the quality of the final product.

To continue reading, visit The New York Review of Books

Gardening Australia television episode at Barangaroo Reserve

On the western edge of Sydney's CBD, a disused harbour side wasteland has been transformed into a public foreshore park.

from Gardening Australia, Series 28, Episode 09:

Former Gardening Australia presenter Clarence Slockee is now Team Leader of visitor services at Barangaroo. Named after a famous Kamaraygal woman who was married to Bennelong, the 6-hectare parkland has been replanted with endemic plant species. 

Sandstone was excavated from below ground and the cut stone blocks used on the foreshore to form the headland itself. Offcuts from the blocks were ground down and mixed with soil for the plantings. Ochre pockets in the sandstone blocks provided the materials for the local indigenous people for ceremonies, art and also eaten to treat stomach upsets.

A terrace named 'Waranara' meaning 'Great View' gives visitors an elevated view of the reserve overlooking the water.

To watch the episode, visit Gardening Australia.

Related Links: Learn more about Barangaroo Reserve

Barangaroo Reserve selected in Landscape Architecture Foundation sustainability performance study

Barangaroo Reserve in Sydney has been selected for the Landscape Architecture Foundation's Case Study Investigation (CSI) program.

LAF has selected 13 high-performing landscape projects for the 2017 CSI program. CSI is a unique research collaboration that matches LAF-funded faculty-student research teams with design practitioners to document the benefits of exemplary landscape projects.

Participants from each firm will serve as liaisons and work with the 2017 CSI Research Fellows to evaluate and quantify the environmental, social, and economic performance of the selected projects. The resulting Case Study Briefs are published in LAF’s award-winning Landscape Performance Series database of over 100 projects.

With projects spanning three continents, 2017 CSI promises to be an engaging experience with marked additions to the Landscape Performance Series. Projects this year include a pedestrian trail that connects two oceanside cities, a former ballast quarry, three healthcare facilities, a master planned community, two reclaimed elevated rail lines, and more.

For further information, visit LA Foundation.

Related Links: Study to Research Sustainability Benefits, Landscape Performance Series Case Study Briefs

Transbay Transformed

from the San Francisco Chronicle:

In the coming months, The Chronicle will explore the changes reshaping the blocks between the Embarcadero and the Yerba Buena district, starting with today’s look at the Transbay Transit Center.

San Francisco has never seen a development like the new Transbay Transit Center, a 1,500-foot-long structure that stretches across First and Fremont streets, perched on huge steel trunks and wrapped in a rippling, see-through white metal veil.

Next spring, after seven years of work that began with the demolition of the aged Transbay Terminal, the doors should finally open. Visitors will be greeted by a sky-lit concourse adorned with colorful art, below a third-level bus deck with a direct ramp to and from the Bay Bridge. A rooftop park will feature 60 species of trees and a 1,000-foot-long fountain triggered by the arrival of buses below.

To keep reading, visit San Francisco Chronicle.

Transit hub park using sites in SF, New York as models

from San Francisco Chronicle:

When the rooftop park opens next spring at San Francisco’s new transit center, the rules will be based on the ones at Yerba Buena Gardens. The programming model is something more distant: New York City’s Bryant Park.

Both topics were on the agenda at Thursday’s board meeting of the Transbay Joint Powers Authority — evidence that as the transit center’s opening draws near, the focus is shifting from the nuts and bolts of construction to making the bus terminal and its public spaces function as smoothly and enticingly as possible.

Late March is the target date to begin bus service at the facility, which will have its main entrance at Mission and Fremont streets. That’s also when the 5.4-acre rooftop park will premiere...

To keep reading, visit San Francisco Chronicle.

Curbed SF closely following the construction of the Transbay Transit Center

Transbay Transit Center: Towering terminus humanizes neighborhood skyline by giving San Franciscans a rooftop park and event space

from Curbed SF:

While the South Beach and Yerba Buena neighborhoods have grown up (and up, and up) over recent years, the new Transbay Transit Center—would-be crown jewel of the neighborhood and linchpin of a transportation network that will, should all go according to plan, one day stretch all the way to Los Angeles by rail—has been spreading.

At a modest five stories tall, instead of soaring up it’s been growing out, 1,400 feet from one end to the other, like a concrete giant that decided to lie down for a nap between Beale and Second streets.

As such, it’s almost impossible to appreciate the scale of the soon-to-be-finished first phase...

To keep reading, visit Curbed SF.

Colorado Esplanade wins 2017 L.A. Business Council Architecture Awards

Santa Monica's Colorado Esplanade, designed by leading landscape architecture practice Peter Walker & Partners (PWP), is among the projects recently honored by the Los Angeles Business Council with a 2017 Architectural Award. Since 1970, the Los Angeles Architectural Awards has honored projects that embrace innovative design principles and reshape our vibrant urban landscape. 

With this project, Colorado Avenue has transformed from a back alley into Santa Monica’s active front door. Active with pedestrians at all times of day, the 3-block development along the Esplanade has been stimulated, encouraging a new bike center as well as new hotels and cafés which are now open or under construction. The project makes use of municipal recycled urban runoff to irrigate the plants, and the identifiable integration of different modes of travel works to create a sustainable and provocative urban design element that is able to grow and evolve into the future.

Congratulations to all of our winners who embody the extraordinary spirit of creativity and collaboration that makes Los Angeles a world-class city.

Learn more about the Colorado Esplanade

Related Links:
Business Wire – Winners of 2017 L.A. Architectural Awards Envision a More Sustainable and Livable Urban Future;  LA Business Council – 2017 LA Architectural Award Winners; Inhabitat – Los Angeles Business Council Architectural Awards

Colorado Esplanade wins 2017 L.A. Business Council Architecture Awards

Santa Monica's Colorado Esplanade, designed by leading landscape architecture practice Peter Walker & Partners (PWP), is among the projects recently honored by the Los Angeles Business Council with a 2017 Architectural Award. Since 1970, the Los Angeles Architectural Awards has honored projects that embrace innovative design principles and reshape our vibrant urban landscape. 

With this project, Colorado Avenue has transformed from a back alley into Santa Monica’s active front door. Active with pedestrians at all times of day, the 3-block development along the Esplanade has been stimulated, encouraging a new bike center as well as new hotels and cafés which are now open or under construction. The project makes use of municipal recycled urban runoff to irrigate the plants, and the identifiable integration of different modes of travel works to create a sustainable and provocative urban design element that is able to grow and evolve into the future.

Congratulations to all of our winners who embody the extraordinary spirit of creativity and collaboration that makes Los Angeles a world-class city.

Related Links:
Business Wire – Winners of 2017 L.A. Architectural Awards Envision a More Sustainable and Livable Urban Future;  LA Business Council – 2017 LA Architectural Award Winners; Inhabitat – Los Angeles Business Council Architectural Awards